Hi Reader
Het feestseizoen staat voor de deur. Misschien heb je ondertussen al weer een fijne uitnodiging gekregen om het huwelijksfeest van een vriend(in) of een geliefd familielid bij te wonen. Of het lente- of groeifeest van een nichtje/neefje.
Dan rijst ongetwijfeld de vraag: "Hoeveel geld geef je als cadeau?" Een belangrijke kwestie waar velen van ons over nadenken en we zijn hier om wat helderheid te verschaffen.
Traditioneel gezien is het geven van geld aan het bruidspaar of een zes- of twaalfjarige gebruikelijk, maar het bepalen van het juiste bedrag kan nogal verwarrend zijn, merk ik. Verschillende factoren spelen hierbij een rol, zoals je relatie tot het bruidspaar/kind, je eigen financiële situatie en de aard van de uitnodiging.
Wist je overigens dat ook geld als geschenk onderhevig is aan inflatie? Alles in het leven wordt duurder, dus ook cadeaus voor een bruiloft en een lentefeest. Om een voorbeeld te geven: vroeger kon je een kind blij maken met 500 BF (of ongeveer 12,50 euro), nu kom je er niet mee weg.
Om geld nog steeds gepast te maken, hebben experten een formule ontwikkeld, die geldt voor zowel feesten van kinderen als van volwassenen:
Vermenigvuldig het bedrag dat het feest per persoon kost, maal een factor van hoe goed je (het kind van) de feesteling kent.
- Maal 1 voor (een kind van) een collega
- Maal 1,5 voor (een kind van) een goede vriend
- Maal 2 of 3 voor (een kind van) je beste vriend(in), broer of zus
En dit dan weer per persoon die naar het feest gaat. Zeker in het geval van een huwelijksfeest, is dit vaak een behoorlijk bedrag.
Bron: Het Laatste Nieuws
Daarom laten we samen eens kijken naar enkele richtlijnen die ik zelf belangrijk vind:
- Eigen financiële situatie: Het is belangrijk om binnen je eigen budget te blijven. Geef nooit meer uit dan je je kunt veroorloven. Het bruidspaar/ familie van het kind waardeert dat je aanwezig bent op hun speciale dag, ongeacht de grootte van je geschenk.
- Lokale gewoonten en tradities: In sommige culturen zijn er specifieke verwachtingen rondom het geven van geld bij een huwelijk. Het is de moeite waard om wat onderzoek te doen naar de gebruiken van bepaalde regio's en culturen.
- Overweeg een groepsgeschenk: Als je als groep naar het feest gaat, zoals met vrienden of collega's, kun je overwegen om samen te leggen voor een groter cadeau, een mooie manier om een indrukwekkender geschenk te geven zonder dat één persoon een groot bedrag hoeft te geven.
- Persoonlijke betekenis: Het gevoel en de betekenis achter een cadeau is soms belangrijker dan het bedrag dat je uitgeeft. Als je iets geeft dat echt past bij de interesses of behoeften van de feesteling, zal het waarschijnlijk meer gewaardeerd worden dan een duur geschenk dat niet zo persoonlijk is. Voor kinderen zijn gepersonaliseerde geschenken vaak toffer. Een fietsbel als het voor een fiets spaart, een dagje naar de dierentuin, een rugzak met zijn of haar naam op - allemaal budgetvriendelijk en waarschijnlijk met meer impact.
- Gebruik je gezond verstand: Vertrouw op je eigen oordeel en gevoelens bij het bepalen van het juiste bedrag om te geven. Als je het gevoel hebt dat een bepaald bedrag gepast is en binnen je budget past, dan is dat waarschijnlijk ook zo.
Of je nu kiest voor een geldgeschenk, een persoonlijk cadeau of een groepsgeschenk, het gebaar betekent zelf vaak meer dan het bedrag dat je uitgeeft.
Update nieuwe producten
- De workshop en het e-book "Sprankelend speechen voor bruiloftsgasten" krijgen allebei vorm. Na een paar keer heel erg diep in en uit te hebben geademd, stuurde ik ze door naar twee van mijn twee allerstrengste copywriting vriendinnen en wacht op hun verdict. In dit deze workshop gaan we samen aan de slag om jouw speech voor de bruiloft van je vriendin, zus, .. te schrijven. Het e-book is een complete handleiding om de beste toespraak ever te schrijven (en te geven).
- Ik maak een videoreeks over dé organisatietool bij uitstek om jouw allermooiste dag in één vingerknip te plannen. Niet alleen de timeline van meer dan 12 maanden aan planning wordt appeltje eitje, maar ook het verloop van de trouwdag, de tafelplanning, de gastenlijst en het drukwerk wordt op een uiterst overzichtelijke manier gepresenteerd in een app voor zowel desktop als je telefoon (zodat je ook on the go je bruiloft kan plannen). Ook heel erg interessant voor wie graag weddingplanner willen worden of weddingplanners aan het begin van hun carrière.
- Nieuw in onze webshop: Megane is het trouwceremonie script bij uitstek als je alle kinderen uit je nieuw samengestelde gezin wil betrekken bij jouw droomhuwelijksceremonie. Inclusief trouwgeloften op maat voor je eigen kinderen en/of die van je partner en een volledig uitgeschreven zandritueel.
Recente blogs
|
|
Voorbereiding van een speech
In deze blogpost bespreek ik waarom de voorbereiding van een bruiloftsspeech essentieel is voor een gedenkwaardige toespraak.
|
|
|
Wat is een groeifeest?
Een lentefeest of een groeifeest zet jouw kind in de kijker, zonder de religieuze weg op te gaan; de tegenhanger van de klassieke communiefeesten dus. Maar wat is het nu precies, zo een groeifeest en is er een verschil met een lentefeest?
|
|
|
Hoe open je een bruiloftstoespraak?
Het begin van je speech is cruciaal – het vangt de aandacht van het publiek en zet de toon voor de rest van je verhaal. Maar hoe begin je een speech op een bruiloft?
|
Bedankt voor het lezen en tot volgende maand.
Heb je vragen, zorgen, opmerkingen? Stuur me gerust een mailtje.
Met feestelijke groet,
Nele De Winter,